Starta cateringverksamhet hemifrån
Får man fixa mat hemma i sitt eget kök och sälja till andra?
Häromdagen fick jag följande mejl:
Hej Holger!
Jag har senaste tiden suttit och sökt information om att starta en catering verksamhet hemifrån. Jag snubblade då över din innehållsrika sida om att jobba hemifrån. Min vision är att känna min månadslön hemifrån och ta hand om hem och familj på heltid, kanske en dröm snarare än en vision. Jag har hur som helst blivit ännu mera inspirerad att starta när jag läst dina tips. Tackar dig för det!
När jag läste din checklista om att starta catering hemifrån så saknade jag information om vad som är tillåtet eller inte ur myndighetsperspektiv. Får man fixa mat hemma i sitt kök och sälja till andra? Mycket vanligt utomlands vet jag, men här? Jag har läst på så gott jag kan och lusläst blanketter från kommunen men jag har inte blivit klokare….
Har du erfarenhet eller fakta om vad reglerna säger kring att förbereda kallrätter (ej kött) hemifrån och köra hem till privatpersoner? Eller om du kan tipsa mig om en länk.
Tack ännu en gång för din mycket upplyftande www.jobba-hemifrån.nu!!
Mvh,
A.A.
Mitt svar:
Det är okay att du fixar mat hemma och säljer till andra och du kan förbereda kallrätter och köra hem till andra under följande fem förutsättningar:
1. Ansvar:
Du ansvarar för de livsmedel som du tillverkar, behandlar, transporterar, lagrar och säljer. Det handlar t.ex. om att följa reglerna om säkerhet och märkning.
2. Spårbarhet:
Det ska gå snabbt att identifiera en leverantör och ett parti råvaror som du använder dig av.
3. Öppenhet:
Du ska omedelbart informera behöriga myndigheter och konsumenter om det finns anledning att misstänka att ett livsmedel inte är säkert.
4. Förebyggande:
Du ska regelbundet se över kritiska punkter i din verksamhet och se till att kontroller görs vid dem.
5. Egenkontroll:
Du ska själv se till att din verksamhet uppfyller målen i lagstiftningen.
Det sista, om egenkontroll, är det allra viktigaste! Lagstiftningen är, vad man kallar, målstyrd. Det innebär att det oftast finns flera olika lösningar för att producera säkra livsmedel. Det är ditt eget ansvar, om du startar cateringverksamhet, att maten är säker. Därför måste du ha ett system för den egna kontrollen av din verksamhet.
Det räcker inte med att säga: ”Så har jag gjort tidigare och ingen har blivit sjuk av min mat.” Nej, du måste kunna visa för kontrollmyndigheten att du gör på rätt sätt och att det bygger på kunskap.
Det finns vissa grundförutsättningar i den egenkontroll som du måste ha, t.ex:
- Personlig hygien:
Det ska finnas rutiner för personlig hygien, så att inte maten smittas av dig eller andra som hanterar den.
- Vatten:
Eftersom det ingår vatten i maten och vatten används för rengöring, sköljning av livsmedel och rengöring av utrustning är det extra viktigt att vattnet är rent och fritt fån bakterier och kemikalier som kan vara farliga.
- Rengöring:
Rengöring av ditt eget kök, annan lokal och utrustning som du använder hemma för din verksamhet måste göras rätt. Skadliga bakterier eller kemikalier får inte hamna i maten.
Vidare finns motsvarande krav när det gäller
- Skadedjur
- Lokaler, utrustning och underhåll
- Mottagning av varor
- Temperaturer
m.m
Reglerna anger inte i detalj hur du måste göra, utan vad du ska uppnå. Hur du sedan gör för att uppnå målen måste bygga på din egen eller andras kunskap och du måste veta att det blir rätt. Du kan hitta det mesta om detta på Livsmedelsverkets webbplats.
Jag hoppas att detta är till någon nytta för dig.
Jag önskar dig verkligen lycka till!
Hälsningar,
Holger
Svar:
Hej Holger!
Tack för ditt mejl.
Jag ringde handläggaren och berättade om min idé och hon förklarade också att det är möjligt att tillaga rätterna hemifrån från sitt eget kök så länge man tar hänsyn till föreskrifterna och vara noggrann med hygien och egenkontroll . Hon berättade att jag skulle redogöra för vilka rätter jag ska sälja och hur jag har tänkt till kring renlighet och ansvar.
Hon hänvisade mig dock inte till dina länkar. Så jag är jättetacksam för att du skickade de till mig. Jag ska nu läsa på dessa och skriva en tydlig redogörelse för hur jag har tänkt så skickar jag in ansökan till min kommun efter ledigheten. Självklart hör jag av mig och berättar hur det går.
Tack tack återigen…
Ha en fortsatt skön sommar…
Mvh
A.