12 råd till dig som vill skriva en egen bok
Vill du skriva en egen bok?
Om du vill skriva din egen bok så är det så mycket mer du behöver kunna än att bara skriva. Nu när jag själv skrivit åtta böcker skulle jag vilja sammanfatta i några punkter vad du har behov av att själv kunna en hel del om. Här kommer 12 punkter:
- Jag tror att vi alla behärskar hur man gör research på Internet, Wikipedia m.m. Men använd även Facebook, Twitter, LinkedIn, bloggar och forum. Där kan du enkelt slänga ut en kort fråga om vem som vet något om ett speciellt område och du kommer snabbt att få kontakt med tillräckligt många som är specialister inom det område som du vill veta mer om när du ska skriva din egen bok.
- För distribution av din bok kan du göra ett avtal med Förlagssystem eller någon annan distributör. Gå in på nätet och studera deras hemsida med de villkor som de erbjuder.
- Alternativt kan du distribuera dina böcker själv. Det innebär att du själv lägger böckerna i kuvert eller kartonger, frankerar och går till posten med dem. Du kan på det sättet hålla distributionskostnaderna nere men du blir rätt bunden. Jag distribuerar mina egna böcker och det har fördelen att jag får direktkontakt med kunderna och jag kan bygga upp ett aktuellt kundregister. Jag försöker skicka iväg böcker varje dag eftersom jag tycker att det är viktigt att de som beställt en bok ska få den snabbt. Det i sin tur leder till den nackdelen att jag känner mig bunden och måste lösa distributionen på något praktiskt sätt varje gång jag reser bort för en längre tid.
- Du bör göra en marknadsplan när du skriver din egen bok. Vilken är din målgrupp? Hur ska du nå dem? Ska du börja bygga upp dessa kontakter redan innan du börjar skriva boken? Sätt dig in i vad Bokrondellen/Bokinfo är så att du når ut till nätbokhandlarna och lär dig hur BTJ Bibliotekstjänst (BTJ) fungerar så att din bok når biblioteken.
- Fundera på du vill ha spiralbundet, pocket, mjuka pärmar, eller hårda pärmar. Det gäller också att du väljer mellan offsettryck och digitaltryck. Välj med utgångspunkt från papperskvalitet, tryck i svart-vitt eller färg, antal färgsidor, typ av omslag, upplaga och pris.
- Lär dig göra sidlayouter, ladda ner och montera bilder i sidorna, redigera och att göra ett bokomslag med framsida, baksida och rygg på ett proffsigt sätt. Om du känner att du inte kan göra någon av dessa delar tillräckligt bra kan du söka professionell hjälp.
- Ordna ett bokrelease-party, där du kan berätta om boken och signera de exemplar som besökarna köper på partyt.
- Skriv en press release som du skickar till tidningar som skriver om ämnen som ligger nära ditt ämne.
- Tänk igenom hur du ska finansiera skrivtiden. Vad ska du leva på under tiden? Ta till reservtid. Det är inte ovanligt att bokprojekt tar betydligt längre tid än vad man från början beräknat.
- Ut och prata om din bok. Håll föredrag, delta i debatter och skriv artiklar som handlar om bokens ämne.
- Var aktiv inom sociala medier. Skriv om boken på din hemsida eller skapa en egen hemsida för varje bok som du ger ut. Var aktiv på Facebook, Twitter och på egen och andras bloggar.
- Var disciplinerad och välorganiserad. Att skriva en egen bok är ett kreativt och spännande jobb men det innehåller även rätt mycket rutinjobb som ibland kan kännas långtråkigt och rutinmässigt. Det är bara att inse att så är det. Sätt upp mål och delmål och gör upp en realistisk tidplan. Ge dig själv någon form av uppmuntran varje gång du når ett förutbestämt delmål. Då blir det hela så mycket roligare.
Om du skriver en egen bok för att marknadsföra dig själv eller dina produkter så kan det t.o.m. bli en lönsam marknadsföringsmetod. Om du ger ut dina böcker genom en ”vanlig förläggare” kan du grovt räkna med att tjäna mindre än 10 % på varje såld bok. Om du är din egen utgivare är det rimligare att du tjänar 50 – 80 % på varje såld bok. Många tjänar inte ett dugg på sin första bok. Men du kommer snabbt att lära dig hur du själv ska sköta din marknadsföring, din distribution och ditt företags ekonomi så att det blir lönsamt.
Lycka till med att skriva din gen bok! Inte nog med att din bok kan vara ditt allra bästa sätt att marknadsföra dig och dina tjänster eller produkter. Du kommer få oerhört roligt när du skriver – jag tycker själv att det är jättekul att skriva böcker.
Vill du ha praktiska råd och tips om hur du lyckas med gratis marknadsföring? Klicka då här