Hur många enmansföretagare jobbar hemifrån?
Sverige har många enmansföretagare
Hur många av dessa enmansföretagare jobbar hemifrån?
Om denna enkla fråga kan man säga mycket. Andelen hemmajobbande påverkas av
- Hur man definierar hemmaarbete
- Bostadsort
- Utbildningsnivå
- Ålder
- Utländsk bakgrund
Jag har utgått från rapporten ”Enmansföretagarna – Sveriges största företagargrupp”, en rapport som Företagarförbundet gav ut 2013. Nu är vi snart inne i 2016 och jag har antagit att teknikutvecklingen och trenden att vilja skapa balans i livet arbete/familjeliv har ökat hemmaarbetet sedan 2013. Detta antagande kan vara felaktigt men jag tror i alla fall inte att det har minskat.
Jag citerar Företagarförbundets rapport: (I rapporten finns ett diagram som illustrerar det som sägs nedan men det har jag inte kopierat här).
”En klar majoritet av landets enmansföretagare (57 procent) arbetar helt eller delvis hemifrån.
Endast 42 procent arbetar endast på annat ställe än i hemmet.
Det finns ingen exakt definition av vad som menas med att arbeta hemifrån. Innebär det att man utför företagets kärnverksamhet från hemmet? Eller innebär det att man sköter vissa administrativa uppgifter hemifrån? Eller kan det vara så att det ”bara” handlar om att kommunicera med andra från hemmet, t ex att skicka mail eller att prata i telefon? Oberoende av hur varje enmansföretagare har tolkat frågan så ger ändå diagrammet en tydlig bild av att hemmet också har blivit en viktig arbetsplats för många enmansföretagare. Merparten av dessa arbetar dock både hemifrån och på annat ställe.
Det finns en tendens att enmansföretagare som bor i någon av landets tre storstäder är mer flexibla i valet av arbetsplats – de jobbar både hemma och på annat ställe. På mindre orter gäller mer av ”antingen eller”; många jobbar visserligen hemma, men många jobbar också på annat ställe än i hemmet. Betydligt färre jobbar däremot både hemma och på annat ställe.
Samma sak gäller om man studerar utbildningsnivå; ju högre utbildningsnivå, desto mer vanligt att man jobbar både hemma och på annat ställe.
Det finns mycket tydliga samband mellan enmansföretagarens ålder och hans/hennes arbetsplats; endast ett fåtal unga jobbar hemifrån, men ju högre upp i ålder man kommer, desto vanligare är det med arbete i hemmet.
Man ser också tydligt att de som har utländsk bakgrund i betydligt mindre utsträckning jobbar hemifrån – de allra flesta arbetar på annan arbetsplats.
Däremot finns det inga nämnvärda skillnader mellan kvinnor och män i denna fråga.”
Källa: Företagarförbundet
Klicka här! Praktiska och beprövade råd hur du lyckas.