Du behöver inte ens ha en egen hemsida för att lyckas inom gig-ekonomin
Du behöver inte ens ha en egen hemsida
Jag använder begreppen ”giggare” och ”frilansare” omväxlande med en mycket bredare definition än som är vanligt. Jag inkluderar i begreppen frilansare och giggare:
- Oberoende entreprenörer, konsulter, underkonsulter och enmansföretagare.
- De som på sidan av en ”fast” anställning driver en egen verksamhet.
- Tidsbegränsat anställda via bemanningsföretag eller direktanställda, t.ex. timanställda, projektanställda, behovsanställda, säsongsanställda och vikarier.
- De som levererar tjänster av den typ som förmedlas genom sajter som www.fiverr.com m.fl. Det gäller alla som är engagerade i delningsekonomin. Man kan erbjuda tjänster inom i stort sett alla områden.
Det finns ett stort värde med att komma igång med din frilansverksamhet inom gig-ekonomin så snabbt som möjligt. Du kan pröva dig fram inom flera områden samtidigt så att du lär dig hur marknaden och prissättningen fungerar. Du skaffar referenser och får kunder som kan bli återkommande köpare.
Kontakta i första hand släktingar, vänner och bekanta antingen ”in real life” eller med enkla e-postmeddelanden. Informera om vilka typer av uppdrag du åtar dig att utföra.
Ett annat sätt, som nu successivt utvecklas, är möjligheten att du antingen letar efter uppdrag på vissa sajter eller lägger in information på dessa sajter att du är intresserad av att utföra vissa uppdrag.
Exempel på sådana förmedlingssajter är www.taskrabbit.com, www.mturk.com, www.elance.com, www.fiverr.com, www.okelii.se och www.50lappen.se
Ett tredje sätt är att du letar efter sidor på sociala medier där uppdrag och korttidsjobb förmedlas. Sök på allmänna sökbegrepp som t.ex. ”Virtuella assistenter”, ”Vad vill du ha hjälp med?”. Eller sök på mer specialinriktade sidor där du kan erbjuda dina tjänster. För skrivuppdrag kan du exempelvis använda sökord som ”Författare på Facebook”, ”Författare” eller ”Författarhjälpen”. För datoruppdrag fungerar följande sökbegrepp: ”Datorsupport”, ”PC-support”, ”datahjälp” osv.
För att du ska få förfrågningar genom de sajter som förmedlar denna typ av uppdrag och korttidsjobb är det viktigt att du har en bra resumé eller profil. Hur du skriver en sådan tar jag upp i min bok ”Skaffa dig flera inkomstströmmar samtidigt i den växande gig-ekonomin”.
Lär dig ”allt” om hur du på bästa sätt skaffar dig flera inkomstströmmar samtidigt. Möjligheterna växer i den nya gig-ekonomin. Läs mer om denna bok här