Rörelsekapital för städföretag
Rörelsekapital för städföretag, startkostnader och driftkostnader
Innan du går till banken för att låna pengar är det bäst att du lär dig innebörden i några begrepp, rörelsekapital och anläggningstillgångar
Rörelsekapital
Det rörelsekapital som du behöver för att sätta igång ett städföretag består av rena driftkostnader, dvs. kostnader för rengöringsmedel, förbrukningsartiklar som trasor m.m. Kostnaderna för dessa är svåra att beräkna eftersom de består av så många olika små enheter. Ett sätt är att se dessa kostnader som ett nyckeltal som sätts i relation till ditt företags omsättning. Detta nyckeltal är naturligtvis olika för olika branscher.
Ett sätt att få en uppfattning är att du intervjuar några professionella städföretag för att få en grov uppfattning om en lämplig relation mellan rörelsekapital och omsättning. Här utgår jag som exempel från att ett rörelsekapital i förhållande till omsättningen är i storleksordningen 8 – 12 %, säg 10 % för enkelhetens skull. Om du planerar att ditt städföretag ska ha en omsättning på 500 000:- så bör du ha ett rörelsekapital på ca 50 000:- kronor.
När du beräknat ditt behov av pengar för både anläggningstillgångar och rörelsekapital och du vet hur mycket du själv har möjlighet eller lust att satsa ekonomiskt i ditt företag så är det dags att planera ditt bankbesök.
Anläggningstillgångar
Det allra minsta städföretaget består av en person som åtar sig att städa bostäder och då bara använder sig av den utrustning och det material, t.ex. dammsugare, moppar och rengörings-medel, som finns i städskåpet på plats. För denna enkla typ av städföretag behöver man inte planera för några anläggningstillgångar. Men när ambitionerna är större så uppstår behov av att köpa in maskiner som t.ex. en mattvätt, en ångtvätt osv.
Dessa s.k. anläggningstillgångar kräver en påtaglig investering om du inte hyr dessa apparater. Om du tänker köpa in denna typ av maskiner bör du beräkna hur stora dina behov blir och du bör planera hur du ska finansiera inköpen. I allmänhet går det genom banklån om banken tror på din affärsidé och dig som person.
Men banken kommer inte att vilja finansiera hela inköpet och det skulle samtidigt vara riskfyllt för dig själv. Du måste finansiera resten på annat sätt, i första hand med egna besparingar.
Dina förberedelser inför ett bankbesök består i att ta fram
- En affärsplan
- En budget för den första tiden, t.ex. det första året.
Banken kommer föreslå en ränta med utgångspunkt från det ränteläge som är aktuellt just för tillfället, hur de ser på dig som företagsledare, din affärsplan och dina säkerheter. Se bankens utspel som ett förslag som är förhandlingsbart. Du kan med den utgångspunkten förhandla om
- Lånets storlek
- Räntans storlek
- Fast eller rörlig ränta
- Kostnader i samband med lånet som t.ex. uppläggningsavgift, aviseringsavgift, expeditionsavgift
- Amorteringskrav
Ett sätt som du kan förbereda dig inför ditt bankbesök är att du går in på någon av de sajter som finns där man kan jämföra olika bankers erbjudanden. Jag gillar t.ex. www.comboloan.se. Jag har genom att hänvisa till den statistik som finns där fått ner räntan på mina lån högst väsentligt.
En viktig faktor för banken är vilken säkerhet du kan erbjuda för lånet. De vanligaste säkerheterna är
- Fastighetsinteckning (eller pantbrev i en fastighet)
- Företagshypotek (som tidigare kallades företags-inteckning)
- Borgen
Om du inte är nöjd med det erbjudande som du får kan du gå till en annan bank eller finansiera din företagsstart med bl.a.
- Leasing
- Avbetalningsköp
- Leverantörsfinansiering
- Privat lån från någon snäll släkting eller vän
Får du inte ihop finansieringen så att du blir nöjd finns det några olika sätt att agera. Antingen får du senarelägga din företagsstart eller så får du skära ordentligt i kostnaderna genom att minska företagets omfattning eller omsättning till att börja med. Pröva även att senarelägga någon större investering.
Gillar du kortfattade tips och råd av den här typen som går rakt på sak? Då tror jag att du också gillar den här boken: