Det mesta är digitaliserat
Nu när det mesta är digitaliserat finns ett unikt tillfälle att växa
År 2020 och 2021 har varit ett annorlunda år i Sverige och i hela världen. Pandemin har medfört mycket lidande och elände för individer, företag och samhällen. Men den har samtidigt satt viktiga samhällsfunktioner på prov. Vi har kunnat se hur väl det vi i vanliga fall tar för givet fungerar i kristider. Bl.a. har nu det mesta digitaliserats och digitaliseringen fått visa vad den går för.
En unik undersökning i en unik tid
”Svenskarna och Internet” är en undersökning som Internetstiftelsen genomfört varje år sedan år 2000. Den senaste upplagan av denna undersökning är speciell. I vanliga fall följer man svenskarnas internetanvändande och hur mycket som är digitaliserat över ett år, Det gör man genom att genomföra en stor mängd intervjuer under årets första kvartal. I undersökningen ”Svenskarna och internet 2020” har man för första gången kompletterat undersökningen med ännu en datainsamling under årets tredje kvartal. Detta har gett en unik möjlighet att mäta vilken effekt som pandemin har haft på svenskarnas digitala liv och hur mycket som är digitaliserat. Samtliga slutsatser i detta avsnitt utgörs av citat från denna undersökning. Här kan du läsa hela rapporten www.svenskarnaochinternet.se.
Nu är det mesta digitaliserat
Internet har varit en ovärderlig hjälp under pandemin. Tack vare nätet har vi kunnat hålla kontakten under social distansering och uppleva kulturella evenemang utan smittorisk. Vi har jobbat och studerat på distans.
För många svenskar har internet varit ett sätt att behålla kontakten med nära och kära, liksom en möjlighet att handla mat utan att behöva gå till livsmedelsbutiken. Jobbmöten och lektioner har skett via videosamtal över nätet, operaföreställningar och konserter i webbläsaren och samspråk mellan kollegor via chatt. Digitaliseringen av samhället är inget nytt, men under pandemin har det mesta digitaliserats och de digitala verktygen och internets möjligheter satts på prov.
Under året har man i media pratat om en chockdigitalisering av samhället som en följd av pandemin. När man tittar på resultaten från undersökningen kan man se att det på många sätt har skett en snabb och omfattande digitalisering, där många har börjat använda digitala tjänster mer frekvent än tidigare, eller testat dem för första gången.
Framför allt äldre har tagit klivet ut på internet, och börjat använda sociala medier mer än tidigare, e-handlat och haft videosamtal med släktingar och vänner. Pensionärerna har också använt digitala vårdtjänster mer under pandemin och det gäller särskilt de allra äldsta. Av de internetanvändare som är 76 år eller äldre har nära 7 av 10 nyttjat någon digital vårdtjänst.