85% av de jobb som kommer finnas år 2030 existerar inte i dag
Många av de jobb som kommer finnas år 2030 existerar inte i dag
Det är TRR som i sin rapport ”Framtidens arbetsliv” beskriver de ökade kraven på multikompetens inom jobb och ”The Reskilling Revolution”.
Vi hoppar mellan jobb och arbetsplatser
Arbetslivet blir mer flexibelt genom att vi kan jobba var, när och hur vi vill. Det blir även mer flytande på så sätt att vi hoppar mellan jobb och arbetsplatser i större utsträckning än tidigare. Dessutom sker en utveckling. Man omformar jobb och slår ihop olika jobb till så kallade ”hybridjobb”, samtidigt som man skapar helt nya yrken. Hela 65 procent av dagens universitetsstudenter kommer att arbeta med jobb som inte ens finns i dag, och 85 procent av de jobb som kommer finnas år 2030 ännu inte existerar.
AI och automatisering driver på mycket av förändringen inom många jobb och industrier i grunden. Enligt McKinsey kommer upp till ca 375 miljoner arbetare – upp till 14 procent av den globala arbetskraften – att lära, omskola och anpassa sig till nya yrken. Det är ett resultat av den ökade automatiseringen till år 2030.
Vi måste vara beredda på att utveckla nya kompetenser
Dessa förändringar innebär att medarbetarna i det framtida arbetslivet behöver bli mer anpassningsbara, multikompetenta och beredda på att utveckla sina kompetenser. Detta är en utveckling som World Economic Forum beskriver som ”The Reskilling Revolution”.
Från generalister till dubbelspecialister
”Att vara riktigt bra på flera saker blir bara viktigare och viktigare. På Telenor har vi gått från att ha generalister till dubbelspecialister. Som medarbetare är det viktigt att det finns en vilja att fortsätta att utveckla, så att man bygger kompetens hela tiden då utvecklingen idag går snabbt. Har du den inställningen och ambitionen kommer du ständigt vara aktuell i näringslivet.” Ellinor Axell, marknadschef Telenor Key takeaways.
Arbetslivet blir allt mer flexibelt, vilket bland annat innebär att vi kan styra mer över när, var och hur vi arbetar. Samtidigt är dagens trygghetssystem fortfarande anpassade efter traditionella anställningsformer, vilket innebär att många faller mellan stolarna. Nu ökar dock kraven på att anpassa dessa efter alternativa arbetssätt.
I takt med att man omformar roller och slår ihop jobb ökar kraven på multikompetens och ständig kompetensutveckling. Framtidens medarbetare behöver vara beredda att lära sig nytt, genom hela karriären. Nyfikenhet och vilja att utvecklas kommer vara a och o i det framtida arbetslivet.
Redan i dag har både medarbetare och arbetsgivare insett behovet av ständig kompetensutveckling. Enligt en global undersökning svarade nästan tre av fyra medarbetare att de är redo att lära sig nya färdigheter eller omskola sig för att förbli attraktiva på arbetsmarknaden till år 2030. Allt fler företag satsar även på utbildning, dels i form av konkreta ämnen som IT, programmering och AI, men även utifrån en mer breddad definition av lärande. På exempelvis Unilever, Mastercard och Airbnb uppmuntras de anställda att ta del av podcasts, böcker, artiklar och TED-talks för att lära sig nytt och vidga sina perspektiv.
Det finns en samstämmighet om att framtidens medarbetare behöver vara beredda på att uppdatera sina kunskaper genom karriären, och att nyfikenhet och viljan att lära sig nytt är kvaliteter man söker efter vid rekrytering. 56% av svenskarna i åldern 40-55 vill byta jobb.
(Källa: Trygghetsrådets rapport ”Framtidens arbetsliv)
Allt fler blir egenföretagare och gig-ekonomin växer
Det handlar denna bok om.
Möjligheterna växer i den nya gig-ekonomin. Läs mer om denna bok här