Hur får man betalt för unik kompetens?
Ni säger alla att ni har unik kompetens, får ni verkligen betalt för det?
– Jämför man med slutet av 90-talet eller början av 2000-talet har taxorna eroderat. Kanske är det ett Göteborgsfenomen men vi ligger på samma nivå idag som då.
Enligt Håkan Dahlbom från Synective Labs hänger det samman med att de stora produktägande bolagen, läs Volvo och Ericsson, håller nere taxorna samtidigt som de betalar sina egna anställda specialister mer än vad de skulle tjäna som konsulter.
.
Elektroniktidningen har samlat företrädare för fem konsultföretag som alla har runt 20 anställda för att ta reda hur en vinnande strategi ser ut. Runt bordet fanns Håkan Dahlbom från Synective Labs, Vidar Wernöe från Elektronikkonsult, Jesper Hillberg från Realtime Embedded, Johan Wiklund från 4Real och Christer Gerdtman från Motion Control.
– Att man får lika mycket nu som för tio år sedan hänger samman med att man gör samma jobb. Man kanske har lyft sig lite, men det är bara marginellt. Man måste fundera på var i kedjan man är, säger Jesper Hillberg från Realtime Embedded.
Han menar att den som tar anställning på ett produktägande företag ofta kliver upp i värdekedjan, går från att utveckla delar till att syssla med systemutveckling.
En annan möjlig förklaring till priserosionen är konkurrensen från utlandet. Det handlar både om att de större konsultbolagen kan plocka in billigare resurser från länder med lägre löner. Men också om att kunderna själva flyttar ut utvecklingen till låglöneländer.
– Jag skulle vilja säga att det var konsultbranschen som tog de bästa kompetenserna på den tiden idag har vår bransch svårare att rekrytera specialister, säger Håkan Dahlbom från Synective Labs.
Men att konsulternas löner skulle ha eroderat är inget som övriga i panelen håller med om.
– Vi har absolut inga dåliga löner, alla hos mig tjänar bra. Det gäller att vara nischade och otroligt duktiga. Sakerna vi utvecklat får aldrig gå sönder när de väl är ute hos kund, säger Vidar Wernöe från Elektronikkonsult.
Samtidigt kanske lönen inte är allt.
– Vi kan leverera tekniska utmaningar som gör att du utvecklas som specialist, säger Jesper Hillberg från Realtime Embedded.
Han får medhåll av Vidar Wernöe.
– Jobbar du på ett storföretag får du utveckla ett nytt drivsystem vart femte år, sedan handlar det om att förvalta det. Hos oss utvecklar du nytt hela tiden och dessutom får du jobba i team med andra specialister.
Ett annat sätt att vidareutbilda personalen som Realtime Embedded använder är att delta i forskningsprojekt. Företaget har precis slutfört ett treårigt projekt kring effektiv mjukvara på flerkärniga processorer. Projektet har drivits tillsammans med högskolan i Halmstad. Nyligen har man dragit igång ett betydligt större treårigt projekt med KTH.
– Det finns pengar att hämta via exempelvis EU-projektet Artemis. Men det är ett tungt arbete innan man får det första projektet, säger Jesper Hillberg.
Vecka nio åker dessutom hela företaget åker till Nürnberg och mässan Embedded World.
– Vi säger oss vara ett specialistföretag, då kan vi inte låtsas, vi måste vara längst fram.
Källa: Elektroniktidningen
Här nedanför finns bra guider hur du lyckas som konsult [embedit snippet=”e-boksbutik-bli-konsult”]