Kulturellt entreprenörskap
Anses det inte som ”fint” att jobba med kulturellt entreprenörskap?
Han levde tidigare på bidrag. Nu har han gett ut 14 böcker och blivit rik
Källor: Dagens Industri, tidningen Entreprenör och Dagens PS
År 2005 hade Marcus Birro 200.000 kronor i skulder. ”I dag omsätter mitt aktiebolag 3 miljoner kronor”, säger författaren och entreprenören som gett ut 14 böcker och som nu tänker skildra sin resa från skuldsatt bidragstagare till framgångsrik företagare i en handbok om kulturellt entreprenörskap.
Marcus Birro är, förutom författare, krönikör och bloggare. Han älskar att riva ner murar mellan olika kulturformer. ”Det är viktigt att fler kulturarbetare verkligen kliver fram och står för att de gillar att ordna med sina företag. Många älskar den biten, men är rädda för att stöta sig med den kulturella makten om de vittnar om det.
Han levde på bidrag och Rikskuponger i 15 år så det är en gigantisk omställning. ”Det verkar vara förbjudet att prata om företagande i kultursvängen”, säger Birro till Dagens Industri. Han blev av med sista pricken hos kronofogden 2008 och numera driver han ett bolag med ökande omsättning.
Han var usel i matte i skolan, han hade en etta i betyg, men som företagare är han onekligen lyckosam. Han drivs, säger han, av företagandet och har som mål att få med kulturen på samma tåg. ”Världens spelregler för att värdesätta arbete är pengar. Sedan finns det så klart andra värden som tröst, kontemplation och igenkänning. Där är kulturen livsviktig. Jag strävar efter ett samspel mellan dessa. Att både få betalt i pengar och att kunna beröra någon med det jag skriver.”
Läs mer här: http://www.dagensps.se/artiklar/2013/07/03/43347689/index.xml#sthash.CHjX054K.dpuf