Använd brainstorming
Använd brainstorming och låt tankarna löpa fritt utan avbrott
Ett sätt att komma på vilken idé som du ska satsa på för din verksamhet är att du själv eller ihop med ett fåtal andra personer kläcker så många idéer som möjligt och därefter väljer ut en eller några idéer som du går vidare med. Denna process brukar kallas brainstorming. Använd brainstorming med vissa enkla regler:
- Låt tankarna löpa fritt utan avbrott.
- Kritisera inte andras idéer under själva brainstormingen.
- Uppmuntra all form av spontanitet. Utgångspunkten är att alla idéer är bra idéer. En idé som inte verkar bra kan kanske utvecklas till en lysande idé.
- Mängden idéer är viktig, då det ofta genererar kvalitet.
- Alla deltagare uppmuntras att utveckla och förbättra varandras idéer.
Detta gäller i första hand när du ska använda brainstorming i grupp men du kan tänka på motsvarande sätt om du ägnar ska använda brainstorming ensam. Dela upp ditt tänkande i en första del där du bara skriver ner alla idéer du får, hur tokiga de än är. I nästa del av ditt tänkande fortsätter du med att sålla bort de mest omöjliga och förbättra de som känns något sånär rimliga.
Anteckna dina idéer i minneskartor
I en del av den litteratur som handlar om kreativitet och hur man kan använda brainstorming beskrivs en anteckningsteknik som kallas ”mind mapping” eller minneskartor. Det är ett effektivt verktyg att använda när man håller på med brainstorming.
Det är en väl beprövad teknik som utvecklar den egna kreativiteten. Vill du veta mer om denna teknik så finns det en utmärkt hemsida http://www.mindmapping.com/sv/. Skriver du dessutom in sökordet ”mind map” i en sökmotor i datorn så får du nästan 20 miljoner träffar. Jag rekommenderar att du sätter dig in i hur du kan använda brainstorming ihop med denna metod när du ska komma på nya idéer. Jag använder den så gott som varje dag.
Se till att du har roligt
Till sist – se till att du har kul när du använder brainstorming och försöker komma på nya idéer för dig själv och den verksamhet som du tänker starta. Professor Rolf Ekman, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet formulerade en gång följande: ”Hjärnan måste ha roligt för att ett företag skall må bra. De företag som förstår vikten av att vårda sina medarbetares hjärnor kommer att ha stora konkurrensfördelar framöver.”
Jag är övertygad om att han har rätt.
Gillar du kortfattade tips och råd av den här typen som går rakt på sak? Då tror jag att du också gillar den här boken: