Efterfrågan på inredningstjänster
Konjunkturberoende efterfrågan på inredningstjänster
Efterfrågan på inredningstjänster är konjunkturberoende. I dåliga tider kommer många, både privatpersoner och företag, att dra sig för att anlita expertis och försöka klara sig själv och därmed inte beställa några inredningstjänster. Men det kommer alltid att finnas efterfrågan på skickliga och affärsmässiga organisatörer inom inredningsfacket. Därför handlar min bok om hur man blir inredare mycket om hur du blir en bra organisatör av inredningstjänster.
Jobbet kan under vissa perioder vara krävande och pressande. En inredare bör vara stresstålig. Inredaren är i ett hektiskt inredningsprojekt ofta en centralfigur som skall sprida lugn till andra som är engagerade i projektet. Därför innehåller den bok som jag skrivit en hel del just om hur en inredare kan planera inredningsjobb och inredningstjänster på bästa sätt.
Kraven på att genomföra inredningstjänster inom en minimal budget och med en pressad tidplan kan ibland göra det svårt att hinna med att skapa ett resultat som du är nöjd med. Uppdragsgivarens krav och önskemål kan dessutom vara helt orealistiska. Det svåraste i detta jobb är att lära sig att i sådana situationer säga nej. Det händer nästan aldrig att inredare och arkitekter säger nej till ett uppdrag vilket är olyckligt för alla, för dem själva, för uppdragsgivaren som kanske kommer att bli missnöjd och för branschens rykte. För att minska riskerna för obehagliga överraskningar när det gäller kostnader och tider så finns i boken tips om hur du kan samordna olika insatser och kontrollera hur ett pågående inredningstjänster går framåt, steg för steg.
Det finns konkurrens från företag som erbjuder inredningstjänster ”gratis”. Det är olika sorters leverantörer som bakar in inredningstjänsterna i priset på de varor som man säljer. Detta är ju samtidigt en jobbmöjlighet för dig som jag återkommer till senare i denna bok.
Det finns en annan from av konkurrens och det är från presumtiva uppdragsgivare själva. Många kan ha en oprofessionell inställning och anse att ”det är väl bara att köpa in lite möbler och sån’t. Det kan väl vem som helst göra.”
I dag är det många som vill jobba ”var man vill och när man vill”. I princip är det rätt när du jobbar som inredare men i praktiken måste man ofta följa uppdragsgivarens krav. Man måste snarare ställa upp när och där uppdragsgivaren vill. Detta kan du bäst bemöta med en pedagogisk insats. Använd de argument som finns i den här boken för att tala om för uppdragsgivaren hur ett inredningsprojekt bör planeras. Då kommer han att få större förståelse för kvalitet, tider och kostnader.
En inredare, som jobbar som egenföretagare eller är anställd, måste alltid tänka på att skaffa nya uppdrag. Det gäller även när man är som mest engagerad i ett pågående jobb. Det gäller att alltid se till att man har något som kommer därefter. Många kan känna sig stressade av detta och jag kommer därför i steg II ge många tips om du kan agera för att skaffa nya och spännande uppdrag.
Tänk igenom ovanstående punkter noga med utgångspunkt från din egen situation och dina egna önskemål på din karriär. Ska du satsa på att bli inredare och leva på att leverera inredningstjänster eller inte? Och om du satsar – hur ska du då minska nackdelarna så att det blir ditt drömjobb?
Är du intresserad av flera tips om hur du blir inredare. Kolla den här boken. Där står det mesta.