Ett jobb med många möjligheter
Konsult – ett jobb för dig?
Det är många som inte vet vad en konsult gör. Jag gick en gång tillsammans med några konsultkolleger på Improvisationsteatern i Stockholm. Kvällens föreställning var ”Romeo och Julia” men naturligtvis på Improvisationsteaterns sätt att göra teater. Publiken får styra det mesta och skådespelarna improviserar därefter fram en helt ny pjäs varje kväll. Den här kvällen började man med att fråga publiken: ”Vad tycker ni att Romeo ska ha för yrke i kväll?” Första förslaget från publiken blev: ”Polis”. Svar: ”Nej, det hade vi igår. Föreslå något annat.” Då ropade en av mina kolleger: ”Konsult”. Och svaret blev: ”Bra! Vi har ingen aning vad en konsult gör så då tar vi det.” Det blev många glada skratt bland mina kolleger när skådespelarna improviserade kring något som de inte visste något om.
Vi vet alla att ordet ”konsult” används flitigt och på ett slarvigt sätt för säljare, städare, mäklare etc. Anledningen är naturligtvis att titeln konsult ger viss status och ger intryck av att vara mer oberoende än vad som många gånger är fallet.
Konsult kan vem som helst kalla sig för utan någon form av certifiering eller legitimation. Bransch- organisationen Sveriges Konsulter arbetar med certifiering av konsulter men det finns inget krav på att vara certifierad för att ha rätt att använda titeln. I USA har organisationen ICMCI utvecklat en internationell standard för certifiering av konsulter. Tanken är naturligtvis att säkerställa att konsulter ska motsvara en hög internationellt fastställd standard med avseende på kvalitet och etik.
Det finns inte någon, allmänt accepterad, definition på vad en konsult gör. Dels finns det så många olika sorters konsulter så att det helt enkelt är svårt att komma fram till någon entydig definition som många kan enas kring, dels finns det många som medvetet töjer på begreppet. Speciellt i ekonomiskt tuffare tider finns det konsulter som börjar syssla med alla möjliga verksamhetsområden för att därmed hålla uppe sin sysselsättning.
I Wikipedia definieras konsultrollen så här:
En konsult är en sakkunnig rådgivare. Konsulter är antingen egna företagare eller anställda av ett konsultföretag. De som är anställda på företaget kan antingen jobba i ett team med flera konsulter eller alternativt på egen hand komma ut och jobba hos kunden i likhet med en vanlig anställd.
Erbjud dina kunskaper som konsult
Vilken specialistkunskap du än har så kan du erbjuda dina kunskaper som konsult. Marknadsför dina expertråd som konsult. En författare kan ge råd till andra som funderar på att börja skriva. Har du startat eget inom en speciell bransch kan du ge konsultråd till andra som vill in i samma bransch. Är du skicklig på att presentera dina tjänster eller produkter kan du t.ex. bli konsult i presentations- och säljteknik. Driver du en antikaffär kan du erbjuda att du, som konsult, värderar delar av ett bohag osv. Möjligheterna är enorma.
Klicka här! Praktiska och beprövade råd hur du lyckas.