Gig eller frilans-vad gäller i den växande gig-ekonomin?
Gig eller frilans-begrepp i den växande gig-ekonomin
Gig eller frilans. Man kan diskutera om Gig-ekonomi är ett bra ord. Många talar idag om ”on-demand economy”, frilans-ekonomi” eller gig-ekonomi. Vi upplever vi nu att fler och fler förtjänar sitt uppehälle eller skaffar extrainkomster genom korta uppdrag, gig eller frilans. Det är ofta olika uppdragsgivare, förmedlade genom någon mellanhand.
En faktor som skyndar på denna utveckling av gig och frilans är olika appar. Dessa appar gör det möjligt för arbetsgivare att anlita arbetskraft bara när den behövs. Istället för att ha marginaler i bemanningen kan arbetsgivare i dag anpassa personalstyrkan till de aktuella behoven. Det kan ske på kort varsel, det kan vara just idag, eller de kommande timmarna.
Gig-ekonomin eller frilansekonomin
De flesta som jobbar inom gig-ekonomin eller frilans-ekonomin försöker bredda sina erbjudanden.
Jag har som artist utökat mina tjänster med att även ta uppdrag som konferencier, programledare eller konsult. Det kan vara i samband med olika teateruppsättningar, mentor till yngre artister etc.
Min fru som är arkitekt ritar i vanliga fall hus. Men hon blir även anlitad som rådgivare åt byggbolag hur de ska hitta bra mark att bebygga. Hon anlitas av fastighetsägare som kommit i konflikt med antingen sin kommun eller sina grannar osv. Så fungerar gig-ekonomin eller frilans-ekonomin.
Jag tillhörde tidigare ett managementkonsultföretag som hade sin grundkunskap i byggledning. Man var skicklig på att leda byggprojekt så att tidplaner och budgetar hölls. Företagets VD kontaktade vid ett tillfälle det statliga energiföretaget Vattenfall för att erbjuda sina tjänster som byggledare. Svaret blev att någon hjälp att leda byggprojekt behövde man inte men man hade problem med sitt ekonomisystem. ”Kan ni även leda ett projekt där vi ser över vårt ekonomisystem?”
Det ena gav det andra och så småningom hade inriktningen på hela företaget ändrats. Nu blev det att i huvudsak arbeta med ekonomisystem i stället för som tidigare att leda byggnation.
Jag har genom min artistverksamhet lärt känna flera personer som arbetar med catering. Man levererar färdiglagad mat till olika sorts fester och events. En av dessa personer, som jag haft mycket kontakt med, har breddat sin verksamhet. Nu underhåller han gästerna med musik och uppträdanden, han ordnar matlagningskurser och skriver kokböcker.
Alla dessa är tydliga exempel på gig-ekonomin eller frilans-ekonomin. Jag har skrivit om gig och frilans i min bok. Lär dig ”allt” om hur du på bästa sätt skaffar dig flera inkomstströmmar samtidigt. Möjligheterna växer i den nya gig-ekonomin. Läs mer om denna bok här
Du hittar andra intressanta böcker på http://bokhandeln.tipsom.se