Tips om att bli författare
Det är många som går och funderar på att bli författare. Det kan vara på heltid eller deltid. Bakom denna längtan att bli författare ligger ofta att man tycker man har något väsentligt att berätta. Man har någon speciell erfarenhet, man har en speciell kunskap eller man har haft ett liv eller en karriär inom ett spännande och kanske ovanligt område. Eller man har helt enkelt ett behov av att påverka sin omgivning som författare. Man vill roa eller oroa, man vill underhålla eller provocera.
Många har själva erfarenhet av att ha blivit påverkade genom vissa böcker som man läst. Man kanske lärde sig något speciellt i någon bok som man haft stor nytta av eller man kanske har upplevt att vissa böcker gett en effektiv avkoppling från ett jobbigt vardagsliv.
I dag är mycket av det som vi skriver på nätet och i bloggar förgängligt. Visserligen kanske det finns kvar någonstans på en server men ingen kommer någonsin att titta på det. En bok däremot har ett bestående värde. Genom att skriva hoppas vi att våra tankar och idéer finns kvar för eftervärlden.
Sveriges Författarförbund (SFF) är en
facklig organisation för dig som är verksam som författare eller litterär
översättare. Förbundet har funnits sedan 1893 och har en lång och gedigen erfarenhet av
att arbeta med ekonomiska, juridiska och sociala frågor som rör det litterära
yrkesutövandet.
SFF har i dag drygt 2 750 medlemmar
(apr. 2011).
Kreativitet
Att skriva en bok är bland det mest kreativa du kan göra. Du väljer själv ämne, struktur på boken, innehållsförteckning, typ av språk, format, bilder, bokens omslag, ja, allt. Ofta innebär ett författarskap också ett visst researcharbete och i det kommer man ofta i kontakt med och får jobba tillsammans med andra kreativa människor.
Egna arbetstider
En författare skriver när hon eller han själv vill förutsatt att man inte störs av annat. Man kan välja sina arbetstider så att de passar ihop med sitt övriga liv eller man kan helt enkelt resa bort under en tid för att bara koncentrera sig på sitt skrivande. Det är en idealsituation!
En av de stora fördelarna med att vara författare är att du kan jobba var som helst. Du kan sitta hemma, du kan sitta i din semesterbostad eller på något litet charmigt kafé utomlands. Vi har gjort ett speciellt tipsbrev om att jobba hemifrån. Skriv ditt förnamn och din e-postadress här så skickar vi tipsbrevet gratis till dig så fort vi kan.
Fel: Kontaktformulär hittades inte.
Det är utvecklande att skriva
Som författare lär man sig alltid något nytt. Man sätter sig in i nya ämnen, man utvecklar sitt språk, man tvingas på ett spännande sätt att lära sig massor om tryck, publicering, marknadsföring, att ta betalt, lönsamhet, att hålla föredrag om sitt ämne, att lyssna på kritik osv.
Nya möjligheter
Att komma igång som författare kan vara både jobbigt och kostsamt. Om man är helt okänd så vet ju ingen hur det hela kommer att fungera. En tröst är att idag finns det stor flexibilitet. Man kan testa intresset för ett visst ämne på sin egen blogg innan man ger ut en hel bok, man kan ge ut en e-bok, man kan låta trycka boken som ”Print on Demand” och man kan starta sitt eget förlag med allt vad det innebär.
Vilka kunskaper behöver du som författare?
Att kunna skriva
Det gäller inte bara att kunna skriva. Det gäller att kunna skriva på ett sätt som engagerar läsaren. Tänk dig att någon tar upp din bok i en bokaffär och börjar bläddra lite förstrött i den. Om den då inte griper tag i läsarens nyfikenhet med sin layout, sina bilder eller med sitt innehåll – ja, då är risken stor att den bara läggs åt sidan.
Du måste kunna hantera datorn
Du kommer att göra din research med datorn, skapa bokens struktur i datorn, skriva ditt manus i datorn, göra alla omarbetningar av texten i datorn, byta idéer med andra via e-post, du kan ta fram bilder och montera dem i datorn, du kan göra hela layouten och du kan göra bokomslaget i datorn. Du kanske engagerar någon annan för att göra detta? Det är naturligtvis okay men du kan ha stor nytta av lära dig grunderna i de flesta av dessa moment.
Att göra research
Ingen kan allt. Vilket område du än väljer att skriva om så kommer du behöva komplettera dina kunskaper och ditt bakgrundsmaterial. Här erbjuder Internet en enorm källa till kunskap. Problemet är ofta att man kommer att hitta för mycket. Här gäller det att prioritera och välja rätt. Utgå ifrån vilken målgrupp du vänder dig mot. Kontrollera vem som står bakom de sidor där du hittar material. Är de objektiva eller är sidorna sponsrade av företag eller organisationer som har intresse av att leverera viss typ av information?
Övriga kunskaper
Ju mer du kan om marknadsföring, nätverkande, affärsplanering och muntlig presentationsteknik desto större chanser har du att lyckas. Och sist, men icke minst, våga sätt igång att skriva! Du lär dig bäst genom att pröva, pröva och åter pröva.
Lycka till som författare!
Som författare kan det vara en bra idé att du startar ditt eget företag och det kan du göra snabbt och lönsamt.
Holger Wästlund
Närliggande affärsidéer:
- Bli spökskrivare
- Bli korrekturläsare
- Skriv roliga texter på beställning, tal m.m.
- Ordna utbildning i att skriva
- Skriv recensioner av produkter, tjänster, events m.m.
- Skriv gör-det-själv-handböcker inom alla möjliga områden
- Skriv affärsplaner och finansiella rapporter
- Skriv tekniska rapporter
- Skriv pressreleases
- Skriv artiklar och ägna dig åt artikelmarknadsföring
- Korrekturläsning
- Redaktionell bearbetning
- Var aktiv i undersökningar och sajter där det gäller att göra något
- Erbjud dina tjänster på www.fiverr.com eller svensk motsvarighet
- Gå in och investera i Crowdfunding
- Tjäna pengar från din egen hemsida/blogg
- Starta en hemida/blogg som fylls på automatiskt med hjälp av http://wprobot.net
- Skriv e-böcker inom alla möjliga områden
- Skapa webbkurser av dina böcker
- Starta ett digitalt förlag för e-böcker
- Skriv copywrite-texter
- Bli specialist på att värdera bohag, antikviter m.m.
- Illustrera texter för böcker
- Bli översättare