Miljöpåverkan, energihushållning och resurshushållning i städbranschen
Energihushållning, miljöpåverkan och resurshushållning inom städbranschen
Diskussioner om miljöpåverkan, energihushållning och resurshushållning pågår på många håll inom städbranschen. Här är några av anledningarna:
- Det går att tjäna pengar på att vara medveten om miljöpåverkan. Man spar bl.a. på energi, vattenförbrukning och avfallshantering. Man begränsar transporter av både varor och personer.
- Miljömedvetenhet har blivit ett konkurrensmedel. Vissa beställare kräver att företag inom städbranschen ska ha vara miljöcertifierade för att kunna vara med i en anbudsgivning.
- Många företag inom städbranschen konkurrerar om att attrahera och anställa duktiga yrkespersoner. Även när det gäller rekrytering är miljömedvetenheten ett konkurrensmedel.
En stor del av miljödiskussionen pågår på ett övergripande plan. Branschen som helhet ligger långt framme i miljötänkandet. Utvecklingen går snabbt så det är klokt att du själv hänger med i vad som händer inom detta område genom nätet, i tidskrifter och liknande. Det här avsnittet handlar om vad du själv kan göra i din egen operativa verksamhet.
De åtgärder som du kan vidta kan sägas hamna inom något av följande fem områden:
- Miljöpåverkan
- Energihushållning
- Beständighet
- Hälsa och komfort
- Resurshushållning
Miljöpåverkan
När du planerar ett städuppdrag kommer du att använda ett stort antal olika material och produkter. Du kan begära miljödeklarationer så att du kan bedöma vilka miljökonsekvenser som själva städningen orsakar. Av dessa deklarationer bör inte bara materialets egna miljökonsekvenser framgå utan även hur långa transporter som leveransen av det aktuella materialet eller den aktuella produkten medför.
Det finns olika symboler som avser miljömärkning. Här följer några som du bör känna till:
- Bra miljöval (den gröna falken), administreras av Naturskyddsföreningen.
- Miljömärkt Svanen, Nordens officiella miljömärkning, administreras i Sverige av Miljömärkning Sverige AB.
- EU-blomman eller EU Ecolabel, EU:s officiella miljömärkning. Även denna miljömärkning admini-streras i Sverige av Miljömärkning Sverige AB.
Energihushållning
Att planera dina städuppdrag så att de blir effektiva ur energisynpunkt är viktigt dels för att skapa så lite negativ miljöpåverkan som möjligt, dels för att minska uttaget av icke förnybara energiråvaror. Om du t.ex. minskar transporterna genom att samordna nödvändiga förflyttningar av människor och varor kan du både påverka miljön positivt och göra avsevärda besparingar med tanke på energi- och driftkostnader.
Beständighet
Med beständighet menar man att så mycket som möjligt av det som du planerar och köper in ska vara hållbart under en så lång tid som möjligt. Dubbelutnyttja det som går, återanvänd material och utrustning vid så många städuppdrag som möjligt.
Hälsa och komfort
Kunskapen om hur man skapar en bra innemiljö i bostäder och alla sorters lokaler ökar kontinuerligt. Det gäller dels att undvika material som framkallar t.ex. allergi och liknande och dels att undvika fuktskador.
En bra ljudmiljö är viktigt för människors välbefinnande. Det gäller t.ex. de städmaskiner av olika slag som du utnyttjar.
Resurshushållning
Försök minska mängden avfall, sträva efter återanvändning, försök återvinna material och produkter och se till att man i så hög grad som möjligt kan utvinna energi ur det avfall som du och din uppdragsgivare lämnar. Det handlar dels om att ta hand om avfall och dels om att det finns praktiska lösningar i lokalerna så att hanteringen av avfallet underlättas.