Nischa din hemsida eller dina hemsidor
Nischa din hemsida eller dina hemsidor – då ger dina hemsidor bättre resultat
Jag utgår här ifrån att du, som läser den här artikeln, har en egen hemsida. Om du inte har det så är det dags att du skaffar dig en. ”Har du ingen egen hemsida så finns du inte” är ett vanligt uttryck. Det finns flera program och möjligheter att bygga upp en hemsida. Jag använder mig av WordPress, i likhet med över 50 miljoner andra användare. WordPress är gratis och de har på sin hemsida massor av bra instruktioner som visar hur du laddar ner programmet och kommer igång med dina första inlägg.
Det finns fler än 1 miljon .se-domäner och – håll i dig nu – över 100 miljoner .com-domäner inregistrerade. Så konkurrensen på nätet är enorm.
Jag brukar ibland fråga, när jag talar inför företagare, hur många som har en hemsida. Så gott som alla räcker upp en hand. Det tråkiga är bara att man lätt kan konstatera, genom att titta på några olika hemsidor, att många sidor mest verkar finnas till för inbördes beundran. Snygg design, många flash-effekter hit och dit men väldigt lite som attraherar externa besökare och som gör att de köper eller beställer något.
Jag lyssnade en gång på en managementkonsult som ställde samma fråga till sina åhörare. En av åhörarna kommenterade stolt frågan med; ”vi är ett modernt företag och därför har vi en väl utvecklad (och påkostad) egen hemsida”. Konsulten gav då följande dräpande svar: ”Att ha en egen hemsida är lika grundläggande för ett företag som att det finns en toalett på kontoret”.
Ställ dig följande grundläggande frågor så blir det så självklart hur du bör bygga upp din hemsida:
- Vilken är din målgrupp?
- Vad vill de få reda på när de besöker din hemsida?
- Hur ska du få de som ingår i din målgrupp och som surfar runt på nätet att hitta och gå in på din sida?
- Hur kan du med din hemsida få besökarna att bli kunder och beställa din produkt, bli medlem i en organisation, börja motionera, äta hälsosammare eller vad det nu är du eftersträvar?
Svaret på ovanstående frågor får du om du funderar ett steg till:
- Gör en lista på de frågor som din målgrupp oftast ställer. Känner du din målgrupp väl så är detta inget problem.
- Om du inte kommer på tillräckligt många frågor så kan du göra en undersökning på nätet, kontakta dina tidigare kunder eller de som beställt dina nyhetsbrev och fråga dem.
- Surfa runt på några av de diskussionsforum där din målgrupp är aktiv. Jag är övertygad om att du kommer få massor av uppslag och idéer genom dessa olika kanaler.
- Var ännu mer fantasifull – fortsätt listan med att skriva ner sådana frågor som din målgrupp borde ställa.
Är du specialist inom ditt område så kan du säkert svaren på de flesta av dessa frågor. Om inte – ta reda på svaren, så blir du specialist!
Genom en sådan här övning kommer du säkert märka att du har flera olika målgrupper som ställer sinsemellan olikartade frågor. Hur möter man det på mest effektiva sätt?
Det räcker ofta inte med att ha en hemsida. För att få besökarna att känna sig hemma och för att du själv ska fokusera på rätt typ av frågor så bör du ha flera hemsidor, som alla är nischade mot varsin målgrupp.
Du kan ha olika domäner för de olika hemsidorna. Jag försöker hitta domännamn som både beskriver vad sidan innehåller och är lätta att komma ihåg. Här kommer några exempel på några nischade hemsidor som jag har:
Snabba webbkurser
Bokhandeln med tips om drömjobb
Vill du ha praktiska råd och tips om hur du lyckas med gratis marknadsföring? Klicka då här