Så blir du bra talare
Så blir du en bra talare utan att bli nervös
När du skriver bra och sakligt innehåll på din hemsida, som gästbloggare på andras bloggar och skriver artiklar på alla möjliga ställen så kan det leda till att du får förfrågan om att komma och berätta om din specialitet i något sällskap. Blir du nervös inför att tala?
Bli en talare som inte behöver vara nervös
Det finns många möjligheter att öva dig om du känner dig osäker och blir nervös av att bli talare och stå framför en grupp åhörare.
Det finns en internationell sammanslutning utan vinstintressen som heter Toastmasters International där man tillsammans tränar på att tala inför varandra så att man får erfarenhet och goda råd hur man blir bättre för att så småningom kunna fungera som en bra talare. Verksamheten är uppbyggd på lokalföreningar som finns över hela världen. Gå in på Toastmasters hemsida och se vilken lokalförening som finns närmast dig. När denna bok skrivs fick jag fram tjugo olika talarklubbar i Sverige som är öppna för alla som vill.
Rotaryklubbarna är en annan möjlighet. Du får inte betalt men det ger god övning. Det finns ca 560 klubbar över hela Sverige och samtliga dessa klubbar träffas en gång i veckan utom under ferier för att lyssna på ett föredrag och äta. Låt oss grovt räkna med att dessa 560 klubbar behöver föredragshållare för ca 40 veckomöten per år. Det betyder att de ordnar över 20 000 föredrag per år. Det är med andra ord troligt att du skulle kunna få tillfälle att hålla ett intressant föredrag på någon klubb som finns i närheten.
Det finns massor av föreningar, organisationer och andra sammanslutningar som på motsvarande sätt ofta behöver föredragshållare. Möjligheterna är därför många om du vill träna upp dig till att bli en intressant talare. Ta kontakt med sådana som anlitar talare och föredragshållare och föreslå ett spännande ämne som du kan tala om.
Jag har själv haft stor nytta av att hålla föredrag. Utan någon som helst tvekan har jag fått de allra flesta av mina uppdrag på det sättet.
Så blir du en bra talare och hålla små föredrag
En del är födda talare, andra måste jobba hårt för att bli bra som talare. Och vi kan alla bli bättre om vi jobbar seriöst med att bli riktigt professionella som talare. Här kommer några tips hur du successivt kan bli en bra talare.
- Be om feed back – muntlig eller skriftlig. Du har säkert varit med om föredragningar när man efter presentationen får fylla i ett formulär med en bedömning av föredragets innehåll, presentation och kanske övriga kommentarer. Gör detta du också. Det visar att du är seriös och att du ständigt vill förbättra din presentation.,
- Det finns flera e-böcker och artiklar om hur du kan bli en bra talare inför publik. Du blir dock inte ett dugg bättre bara genom att läsa. Du måste omsätta de råd du kan hitta till praktisk övning och ge dig ut och tala, tala och återigen tala inför riktig publik.
- Feed back från bandspelare. Jag har gjort över tusen presentationer. Jag har rest runt i Sverige och uppträtt i alla möjliga sammanhang. Ett oerhört effektivt sätt att förbättra mig har för mig varit att spela in hela föredragningen med en bandspelare och sedan när jag kör hem från evenemanget i bilen sitta och lyssna på min presentation och publikens reaktioner. Genom denna enkla metod har jag kunnat göra avsevärda förbättringar i min presentationsteknik.
- Försök hitta en coach som kan lyssna på dig och ge dig goda råd om förbättringar för att bli en bra talare.
- Håll ditt tal hemma framför en spegel eller framför en videokamera och tänk då speciellt på ditt kroppsspråk.
- Håll ditt tal som övning för familjemedlemmar eller mycket nära vänner som ett test. Be om synpunkter och förslag till förbättringar.
- Lär dig inledningen och avslutningen utantill.
- Ta en kurs i att tala. Det finns flera kursmöjligheter att välja bland. Man lär sig mycket på detta och man får en vana att ställa sig upp inför en, ibland rätt kritisk grupp, och göra en så bra presentation som möjligt.
Mycket på den här sidan handlar ju om hur du kan marknadsföra dig och dina tjänster eller varor på olika sätt som är gratis. Att vara ute och tala om sina produkter är ännu bättre. När du blir rutinerad och lätt kan hålla intressanta föredragningar kan du agera som talare, kursledare, seminarieledare, gästföreläsare etc. bli en bra talare och ta betalt för detta.
När du ser en chans att erbjuda dina talartjänster är det viktigt att du har ett professionellt marknadsföringsmaterial att visa utan att du i den stunden ska behöva stressa fram ett godtagbart material.
Här är något av det som du ha med i ditt material:
- Enkel reklambroschyr. Denna kan du framställa med bra standardprogram i din dator utan större besvär.
- Ett välformulerat följebrev som du i princip kan återanvända flera gånger.
- Visitkort. Bortse inte för möjligheten att på visitkortet hänvisa till din hemsida, kanske till en tävling på din hemsida eller andra möjligheter att få mottagaren av kortet att agera på något sätt.
- Samla på bra bilder när du agerar som talare.
- Samla på alla sorters recensioner, rekommendationsbrev och tackbrev. Om du känner att en viss presentation har gått riktigt bra ska du inte dra dig för att be uppdragsgivaren skriva ett brev eller mail till dig där han eller hon beskriver om hur man uppfattat din insats. Om någon efter din presentation säger att de tycker att det hela var bra så kan du mycket väl fråga den personen om du får använda hans ord till andra presumtiva uppdragsgivare. Ett sätt är att du ber om att få personens visitkort och att du på baksidan antecknar vad han ansåg om föredragningen.
- Se till att du alltid håller din lista på kunder som anlitat dig uppdaterad.
När du blir en riktigt bra talare och mer avancerad och har möjlighet att lägga ner mer tid på din marknadsföring bör du ta fram:
- En eller flera bra videoupptagningar från dina framträdanden. Gör bra sammanfattningar och sammanställningar av olika delar av dina framträdanden, spara dessa digitalt så att du kan skicka länkar till presumtiva kunder.
• Lägg upp en kort video från när du är ute och talar på din hemsida.
Vill du ha praktiska råd och tips om hur du lyckas med gratis marknadsföring? Klicka då här