Sänk din skatt när du skaffar dig extrainkomster
Tre sätt att sänka din skatt när du skaffar dig extrainkomster
Det finns följande sätt för dig som extraknäckare att minska din skatt
- Gör maximala och korrekta avdrag
- Ta ut ”rätt” lön till dig själv
- Skjut på beskattningen
Gör maximala och korrekta avdrag
Det är konstigt! När folk pratar med mig om att starta eget så kommer ofta frågan om vilka kostnader man kan dra av i sitt företag. Är vi svenskar så inriktade på att slippa betala skatt att ett av huvudskälen för att starta eget företag är att göra avdrag på skatten? Jag hoppas verkligen inte det. Starta ett eget företag ska man göra av helt andra skäl.
Det finns många möjligheter att dra av kostnader i din deklaration som du naturligtvis ska använda dig av. Reglerna kring detta är många. Vissa kostnader kan du dra av helt och andra upp till ett fastställt maxbelopp. För vissa avdrag finns det schablonvärden som du kan dra av, för investeringar gäller att du får fördela avdraget under flera år och vissa kostnader kan du inte dra av alls.
Jag rekommenderar att du går in på Skatteverkets ”avdragslexikon” för att kolla vad som gäller i just ditt fall.
Här kommer en checklista på olika kostnader som du bör kolla om du kan dra av i just ditt företag:
- Arbetsresor
- Arbetsrum i bostaden
- Bilkostnader
- Datorer, printers, kopieringsmaskiner, telefoner, mobiler o. liknande
- Deklarationshjälp med mera
- Domän- och webbhotelltjänster
- Egenavgifter
- El, vatten- och telefonabonnemang
- Försäkringar
- Gåvor
- Inventarier
- Kontorsinredning och kontorsutrustning
- Licenser
- Kostnader för ett specifikt uppdrag eller för en viss vara
- Marknadsföringskostnader
- Material som ingår i varan eller som är nödvändig för att utföra en viss tjänst
- Motion och friskvård
- Representation
- Resor
- Räntor
- Sjuk- och hälsovård
- Sponsring
- Tid för möten med din kund
- Tidningar, tidskrifter, facklitteratur
- Trycksaker
- Underskott
- Utbildningskostnader
- Utgifter innan verksamheten har kommit i gång
Det är naturligtvis dumt att inte utnyttja dessa möjligheter.
Ta ut ”rätt” lön till dig själv
Driver du ditt företag i form av aktiebolag kan du själv bestämma hur mycket lön bolaget ska betala ut till dig som privatperson. Om du lägger din lön nära brytpunkten för statlig skatt och dessutom beslutar att ta ut en viss del som utdelning så kan du därigenom minska det totala skatteuttaget.
Skjut på skatten
Driver du ditt företag i form av enskild firma eller handelsbolag finns det ett annat sätt att reglera hur mycket du tar ut som egen inkomst.
När du i slutet av verksamhetsåret ser hur resultatet har blivit kan du i deklarationen avsätta en del av vinsten till periodiserings- eller expansionsfond.
Vad är då det?
Periodiseringsfond
Du kan skjuta upp skatten inom alla olika företagsformer. Driver du enskild firma eller handelsbolag kan du sätta av upp till 30 % till en s.k. periodiseringsfond och om du driver ett aktiebolag kan du sätta av upp till 25 %. Du kan sedan skjuta på skatten år efter år upp till max 6 år.
De pengar som du på det sättet sätter av kan du använda i företaget som du själv vill. De behöver inte sitta bundna på något speciellt sätt. För enskild firma och handelsbolag är denna avsättning dessutom räntefri.
Expansionsfond
Det finns även en annan möjlighet att skjuta skatten framför sig om du driver ditt företag i form av enskild firma eller handelsbolag. Du kan sätta av pengar till en expansionsfond i vilken du betalar en lägre skatt än om du inte gör denna avsättning. Sedan kan du välja vilket år du tar upp pengarna till full beskattning.
Dessa båda möjligheter ger lönsamma och lagliga möjligheter att skjuta upp skatten. Tänk dock på att den dagen som du lägger ner ditt företag kan dessa uppskjutna skatter dyka upp som en skatteskuld till samhället.
Det gäller att du tar hänsyn till brytpunkten för statlig skatt, att den lön som du tar ut är i lämplig storlek med tanke på din sjukpenning, föräldrapenning, barnledighetsersättning och avsättningar till din pension och att du har pengar den dag som den verkliga skatten ska betalas.
Den här texten är plockad från boken ”Extrainkomster helt enkelt – Så förvandlar du en del av din tid till lönsamma extrainkomster”. Den finns som häftad bok och e-bok på flera ställen. Klicka här för att komma till lägsta pris