Ta betalt för dina extrainkomster så här om de består av att leverera tjänster
Så kan du ta betalt för dina extrainkomster om de består av att leverera tjänster
Om du startar ett företag där du säljer tjänster finns det många olika sätt att ta betalt. Många tycker att det är obekvämt att diskutera priser och ta betalt för de tjänster man levererar. Här följer sju olika sätt och du kan naturligtvis kombinera flera olika sätt.
Löpande räkning, dvs. ett visst arvode per timme eller per dag.
Utöver detta arvode tillkommer kostnaderna för de utlägg som du gör. Utläggen kan avse resekostnader, traktamente, kostnader för online-tjänster och prenumerationer/abonnemang som behövs för tjänsten etcetera Vidare tillkommer moms (mervärdesskatt) uppe på alltsammans.
Fast pris för din insats
Det innebär att du får betalt med en klumpsumma för ditt arbete. Denna form brukar man använda då tjänsteuppdraget går att precisera relativt väl. Många beställare gillar det här sättet att betala. Beställaren tar ingen risk och ser genom detta även ett sätt att hålla styr på sin organisation så att inte diskussionerna om olika alternativ pågår för länge. Om du har möjlighet att ge ett fast pris så ger det ett professionellt intryck vilket kan leda till fler uppdrag.
Löpande räkning med tak.
Metoden innebär att du får betalt per timme eller per dag upp till ett på förhand överenskommet takpris. Detta är för dig, som levererar tjänsten, det sämsta alternativet. Du kan förlora om dina kostnader hamnar ovanför ”taket” men du har inget att vinna om du är så skicklig att du hamnar under.
Löpande räkning med budgetpris.
Uppdragsgivaren kan begära ett s.k. budgetpris. Risken med denna metod är att den som levererar tjänsten ofta uppfattar termen ”budgetpris” som en ungefärlig kostnadsuppskattning medan uppdragsgivaren menar att det är en budget som inte får överskridas. Om man använder sig av denna metod är det viktigt att båda parter är tydliga med vad man lägger in i begreppet.
”Success fee”
Denna metod kan du använda i de fall där resultatet av en tjänst går att mäta. I dessa fall kan arvodet bestå av ett ordinärt arvode plus ett extra arvode om mätresultaten visar att man uppnått eller, ännu bättre, överträffat ett på förhand definierat mål. Denna form förekommer bland mäklare, finansrådgivare, säljkonsulter med flera.
Lön plus procentuellt påslag.
Metoden innebär att den som levererar tjänsten informerar beställaren om vilken lön han eller hon har och på lönen per timme läggs ett procentuellt påslag. Denna metod var vanlig tidigare men anses numera av de flesta som förlegad.
Incitament eller bonus av olika slag.
Det finns många olika sådana metoder och här är uppfinningsrikedomen stor. Ett sätt kan vara att om ett projekts slutkostnad hamnar under uppsatt budget så delar den som levererat tjänsten och uppdragsgivaren på skillnaden. Om slutkostnaden överstiger budget, så står man gemensamt för förlusten i proportioner som man kommit överens om innan man satte i gång.
Target based pricing.
Denna metod bygger på att man först tillsammans med kunden klarar ut vilket pris uppdraget ska hamna på. Vad är kunden beredd att betala? Är det så att kunden kan utföra vissa delar själv? Därefter planerar man hur mycket som kan göras inom den ramen.
Den främsta anledningen att jag presenterar alla dessa metoder är att du ska kunna vara flexibel i diskussionerna med en kund. Några av metoderna skapar dessutom en relation mellan kund och konsult där båda kan bli vinnare.
Den här texten är plockad från boken ”Extrainkomster helt enkelt – Så förvandlar du en del av din tid till lönsamma extrainkomster”. Den finns som häftad bok och e-bok på flera ställen. Klicka här för att komma till lägsta pris