Vi måste anpassa oss och förhålla oss till AI
Vi måste anpassa oss, precis som så många andra yrkesgrupper
Jag tror att det är viktigt att vi anpassar oss till de nya förutsättningarna. Det är inte konstigare än att vi alltid har försökt rationalisera och effektivisera vårt arbete. Skillnaden är att nu ser vi en kraftig automatiseringsmöjlighet som kommer mycket snabbt. Nu står vi inför en situation när vi plötsligt måste omfamna potentialen hos AI-baserade skrivprogram och ta ställning till deras användning.
Vi måste lära oss att använda de verktyg som står till förfogande, för att förbli relevanta. Vi måste se till att vårt skrivande ständigt håller hög kvalitet, vilket faktiskt möjliggörs i ännu högre grad om man drar nytta av AI-programmens funktioner.
Men hur bör vi anpassa oss?
Den frågan ville jag borra lite djupare i så jag satte i gång ett projekt att skriva en hel bok med hjälp av AI. Det är erfarenheterna från det projektet som jag beskriver i den här boken.
Först funderade jag över i vilka olika användningsområden vi, som författare, skulle kunna ha av att använda oss av de AI-skrivprogram som finns. Det beskriver jag kortfattat i Steg 1.
Av de olika programmen var utmaningen att skriva en hel bok med hjälp av ett eller flera AI-program det mest spännande. Jag satte i gång, men redan när projektet kommit halvvägs hade det blivit två böcker som jag skrev med hjälp av två olika AI-program. Varför jag valde att göra så beskriver jag i Steg 2.
Vi det laget hade jag prövat flera olika program som då fanns på marknaden. I dag finns det säkert flera. Det kommer nya hela tiden. Detta berättar jag om i Steg 3.
Genom mina tester lärde jag mig en del om programmens för- och nackdelar. Dessa kommenterar jag i Steg 4 och 5.
Jag hade också lärt mig en del om hur man kommer i gång med att skriva en bok med hjälp av AI. Det var inte alls svårt och det beskriver jag i Steg 6.
Stegen 7, 8, 9 och 10 handlar om vad jag lärt mig om programmens möjligheter att leverera idéer och uppslag, göra research och organisera innehållet i en bok och hur AI-programmen kan hjälpa mig att kvalitetssäkra och göra en riskhantering i samband med slutprodukten.
Som du märker säger jag på flera ställen att jag har fått hjälp av AI-programmen, inte att AI-programmen har skrivit en hel bok. Man måste och vill naturligtvis skriva det mesta själv och ta hjälp av vissa mer rutinmässiga delar från AI-programmen. Jag bedömer att jag sparade ca 30–40 % tid på att ta hjälp från AI-programmen. AI-programmen kan aldrig ersätta den mänskliga kreativiteten helt. En stor del av den tid som jag sparade in har jag kunnat ägna åt mer kreativt arbete och kvalitetskontroll. Hur jag kombinerat text som är skriven av AI med text som jag skrivit själv förklarar jag i Steg 11.
I Steg 12 kommenterar jag hur jag tror att AI skrivprogrammen kommer utvecklas i framtiden.
Som slutord sammanfattar jag mina lärdomar från det här projektet och mina egna slutsatser.
En flygande start med AI
Det är min förhoppning att du, genom att läsa denna bok, där jag beskriver mitt arbetssätt får en flygande start om du är intresserad av att skriva en egen bok med hjälp av AI skrivprogram. Du behöver inte göra alla de misstag som jag gjort.
Du kommer säkert dra andra slutsatser än de jag dragit. Det vore kul och lärorikt att höra om dina erfarenheter. Du är varmt välkommen att höra av dig och berätta. Det är på det sättet vi tillsammans kan lära oss snabbare.
Att skriva med hjälp av AI
Min senaste bok heter ”Att skriva med hjälp av AI – erfarenheter och tips”.
Holger Wästlund
E-postadress: holger.wastlund@gmail.com